top of page
Zoeken

Spring is in town! Pak uit met de mooiste bloemenkoekjes


Vorige week maakte ik een vreugdesprongetje. Want toen ik door mijn tuin wandelde zag ik hier en daar al vergeet-me-nietjes, madeliefjes en viooltjes bloeien.


Waarom dat vreugdesprongetje?

Dat betekent dat ik binnenkort weer bloemenkoekjes kan bakken!


Bloemenkoekjes? Met echte bloemen?

Ja hoor, er zijn heel wat bloemen die eetbaar zijn en ze geven een prachtig effect wanneer ze gebakken worden in koekjes.


Tijdens mijn workshops hou ik ervan om mijn passie voor bakken met jullie te delen, daarom voorzie ik telkens een variatie aan gebakjes.

De bloemenkoekjes zijn één van deze verwennerijen die een prachtige aanvulling zijn voor de workshoptafel. Ze ogen mooi en zijn bovendien ook super lekker.

 

Graag deel ik met jullie hoe ik deze koekjes maak zodat ook jullie deze koekjes op jullie feesttafel kunnen toveren.


Wat heb je nodig?

Voor ongeveer 55 koekjes (4cm diameter)



Ingrediënten

250g boter

150g bloemsuiker

1 ei

1 Theelepel vanille extract

420g bloem

Snuifje zout

Eetbare bloemen

 

Materiaal

Deegrol

Uitsteekvormpjes

Bakpapier

Mengkom

 


Hoe maak je deze koekjes?


1.       Snijd de boter in stukjes en voeg ze toe aan de mengkom.  

2.       Voeg de bloemsuiker beetje bij beetje toe terwijl je mengt. Dit kan je met je handen doen. Gebruik je een keukenrobot, gebruik dan de platte menghaak.

3.       Voeg het ei en het vanille extract toe en meng goed.

4.       Ten slotte voeg je beetje bij beetje de bloem en het snuifje zout toe. Zorg ervoor dat alles goed opgenomen wordt.

5.       Wanneer alle ingrediënten goed opgenomen zijn maak je een grote bal van het deeg en wikkel je het in plasticfolie.

6.       Laat het deeg minstens een uurtje rusten in de koelkast. Sla deze stap niet over, anders gaat je deeg te plakkerig zijn om uit te rollen.

7.       Verwarm de oven alvast voor op 175°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

8.       Bestuif jouw werkvlak en de deegrol met wat bloem en haal het deeg uit de koelkast.

9.       Rol het deeg uit tot ong. 1cm dikte en steek vormpjes uit. Duw zachtjes op elk rondje deeg een bloemetje.

10.   Leg de vormpjes op de bakplaat en bak de koekjes 8 à 10 minuten tot ze een goudbruin randje hebben.

11.   Laat de koekjes afkoelen op een rooster.

12.   Smakelijk!



Mijn favoriete eetbare bloemen voor deze koekjes:


·       Madeliefjes

·       Vergeet-me-nietjes

·       Lavendel

·       Viooltjes

·       Komkommerkruid


Opgelet:

Bloemen en planten die je koopt in het plantencentrum zijn niet eetbaar omdat ze behandeld zijn. Gebruik enkel bloemen die je zelf gekweekt hebt, wilde bloemen of bloemen van een biokwekerij.



Waar haal ik mijn eetbare bloemen?


Een aantal bloemen kweek ik zelf in mijn tuin maar ik ga ook regelmatig langs bij 't Coolhof, een biokwekerij en plukweide voor eetbare bloemen te Putte.


Hier kan je naar hartenlust jouw potje vullen met eetbare bloemen. Alan, Liselot en Gudrun, de eigenaars, geven je met plezier een woordje uitleg!

 









Ga jij dit recept uitproberen?



Snap, share and tag @bolleke_krol




Zin om je tijdens één van de workshops te laten verwennen met verse gebakjes?

Bekijk hier het aanbod:






128 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page